Zaterdag 28 februari 2015, Hengelo – Jeroen aan het Rot.

Afgelopen zaterdag ) trad John Illsley op in de Metropool in Hengelo. Illsley vormde samen met frontman Mark Knopfler de (vaste) basis voor rockband Dire Straits, die eind jaren ’70 populair werd met debuutsingle Sultans Of Swing. Daarna ging het alleen maar bergopwaarts met de band, met als commercieel hoogtepunt het album Brothers In Arms uit 1985. Dit album is met ruim 6 jaar een van de langst genoteerde albums uit de Nederlandse top 100.

Al tijdens zijn Dire Straits periode maakte John Illsley soloalbums, maar sinds 2007 is hij echt actief gaan werken aan zijn solocarrière. Zo bracht hij in 2010 het album Streets Of Heaven uit. Recent is zijn nieuwste album Testing The Water verschenen.

20150229 Jeroen John Isly

Gedurende zijn optreden in Hengelo speelde hij dan ook enkele nummers van dit nieuwe album. Ook een paar andere solonummers passeerden de revue. Echter werd het grootste deel van de setlist beheerst door de hits van zijn vroegere band Dire Straits. Na opener Walk Of Life met daarna Expresso Love van het album Making Movies was de toon gezet: Het wordt een Dire Straits-avond. Klassiekers als Sultans Of Swing, Romeo & Juliet en So Far Away kwamen voorbij.

Met zijn band, bestaande uit onder meer 2 gitaristen die wisselend slag- en leadgitaar speelden, wist hij de unieke Dire Straits-sound perfect over te brengen. Aan alles was te horen dat hier een van de belangrijkste leden van de band aanwezig was. Het gemis van meestergitarist Mark Knopfler werd goed opgevangen door de 2 gitaristen van zijn huidige band. De solo’s waren nauwelijks van het origineel te onderscheiden.

De beperkte vocale kwaliteiten van Illsley werden uitstekend gecompenseerd door zangeres Jessica Greenfield, met name in de klassieker Money For Nothing. Waar in de originele versie Sting te horen is, kwam Greenfield in Hengelo erg dichtbij het origineel. De zangeres zorgde met haar frisse stem voor een energieke show, waarbij het beperkte stembereik van Illsley geen probleem hoefde te vormen.

Na een toegift dat bestond uit de Dire Straits-nummers Tunnel Of Love, The Bug en Where Do You Think You’re Going ronde Illsley na ruim 2 uur zijn concert af. Voor de fans van Dire Straits was het een absolute topavond. Illsley weet zijn jarenlange carrière als bassist van de band goed te gebruiken om het publiek een leuke avond te bezorgen.

Dat hij daarvoor wat moet bezuinigen op zijn solowerk, lijkt hem allerminst te deren. En waarom zou hij ook?

20150229 Jeroen John Isly 2