20150314 Pieter-accordeon cd review

14 Maart 2015, Bergentheim – Jeroen aan het Rot. Ga er maar aan staan: een hele cd opnemen met covers van een zangeres met een van de meest bijzondere stemmen en mooiste liedjes uit de muziekgeschiedenis. Dat is een hele uitdaging. Een uitdaging die toetsenist Pieter van Bogaert en zijn partner, zangeres Anneke (An) de Bruijn, maar al te graag aangaan. Met het album Thank You Nina brengen zij op geheel eigen wijze een eerbetoon aan één van de beste soul- en jazzzangeressen ooit: Nina Simone!

Over de band
Pieter van Bogaert is bekend geworden als lid van de band The Crew, waar ook zangeres An de Bruijn deel van uitmaakte. Daar begon hun gezamenlijke muzikale carrière. Verder kennen we Pieter als vaste toetsenist van de Belgische zanger Raymond van het Groenwoud en is hij een veelgevraagd studiomuzikant.

Zowel Pieter van Bogaert als An de Bruijn zijn beide zeer geïnspireerd door Nina Simone. Om gezamenlijk hun eer te betonen aan de legendarische zangeres, hebben ze een theatershow ontwikkeld met de titel ‘Thank You Nina’. In een kleine, intieme setting werden bekende én onbekende liedjes en covers van Nina Simone gespeeld. Deze uitvoeringen zijn nu verzameld op de cd Thank You Nina.

Pieter van Bogaert – Thank you Nina – Album hoes

Over het album Thank You Nina
De cd bevat deels live en deels opgenomen nummers. Het Beatles-nummer Here Comes The Sun (ook gecoverd door Nina Simone) vormt de opener van het album. Ik moest even wennen aan de stem van An de Bruijn, maar dit lukte me vrij snel. Daarna was het album een heerlijke reisbegeleider in mijn auto.

De cd biedt een fijne afwisseling tussen ontroerende ballads als Everybody’s Gone To The Moon, Don’t Smoke In Bed en afsluiter That’s All I Want From You, rustige blues zoals I Hold No Grudge en Blues For Mama en zelfs tinten van jazz, zoals Go To Hell en Revolution. Uiteraard bevat het album ook de grootste hits van Nina Simone: Feeling Good en I Got Life.

Conclusie
Hoewel het album uitsluitend covers bevat, weten Van Bogaert en De Bruijn deze toch op een geheel eigen manier te presenteren. Pieter van Bogaert laat op dit album horen met zijn piano meerdere muziekstijlen gemakkelijk te beheersen. Samen met de unieke stem van An de Bruijn vormt dit een mooie combinatie die goed past bij de liedjes van Nina Simone. Ondanks dat het Engels van De Bruijn af en toe nog wat te wensen overlaat, biedt het album Thank You Nina een mooie vertolking van de mooiste Nina Simone-songs.

Een mooi en terecht eerbetoon aan Nina Simone, maar wel op een geheel eigen wijze uitgevoerd!